Merrick Architecture

Merrick Architecture is an architect firm and their design process is grounded by their respect for people and the planet. They provoke design solutions of lasting substance inspired by the vision of their clients. The principles embody the collective spirit and values of the firm are Community, Humanity, Culture, History, Sustainable and Future.

The concept of green building and design goes beyond a series of distinct system improvements, such as low energy lighting or composting toilets, to include an integrated design approach in which all members of the team work together to facilitate the most effective and enduring application of resources.

Recent projects

400 West Georgia
24 storey, LEED® Platinum targeted office building is located in a transitioning, evolving and re-emerging district along West Georgia Street that includes the redevelopment of the former Post Office building and the proposed Vancouver Art Gallery. The building is conceived as playful aggregation of “reflective” yet transparent “stacked boxes”. Each box contains 4 floors and its width is roughly equivalent to its height. The multiple orientations of the stacked boxes capture the sweeping views of the surrounding city while the spaces in between the cubes are filled with greenery whose vertical orientation binds the otherwise scattered massing. From the interiors, the 3-dimensionality of the greenery is a striking presence that closes the distance with the mountainous backdrop.

Tate Downtown
This mixed use project consists of a 43-storey tower targeting LEED® Gold certification, housing 339 residential condominium suites and 20 rental suites. The project features 16 Artist Studios gathered around a central atrium north of the tower, dedicated as a public amenity. Double-height retail spaces animate the corner of Howe and Drake Streets, with townhouses and green roofs above. Passenger drop-off and access for all uses is from the lane, via a porte cochere. The porte cochere offers access to 5-storeys of underground parking beneath the site.

[post_grid id='40689']